Alles wat je moet weten over het BIG-register

Voor de meeste beroepen in de zorg of sterk gerelateerd aan de zorg moet je in het bezit zijn van een BIG-register om dit werk uit te mogen oefenen. Maar wat houdt het BIG-register precies in? En hoe haal je dit? Hoelang is het BIG-register geldig? Lees snel verder en ontdek het antwoord op deze vragen!

Wat is het BIG-register?

BIG is een afkorting voor beroepen in de individuele gezondheidszorg, dit is een wet die is opgericht om de kwaliteit van de zorg te controleren. Wanneer je bent ingeschreven in het BIG-register ben je wettelijk bevoegd om te werken in de zorg. Iedereen kan het BIG-register inzien en dus ook controleren of hun zorgspecialist deskundig is. 

Wanneer een zorgmedewerker is ingeschreven bij het BIG-register kan deze een opleiding tot specialist volgen. Specialisten die BIG-geregistreerd zijn mogen bepaalde handelingen zelf uitvoeren die een specialist zonder BIG-registratie niet mag. Voor een zorgmedewerker is het dus belangrijk om over een BIG-registratie te beschikken.

Herregistratie BIG

Een BIG-registratie is geldig voor een termijn van vijf jaar. Na vijf jaar moet je opnieuw examen doen op je BIG-herregistratie te halen. Op deze manier blijft het BIG-register actueel en betrouwbaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de (her)registratie van de BIG:

  • Om je BIG-herregistratie te krijgen dien je de afgelopen vijf jaar minimaal 2080 uur gewerkt te hebben in een relevant beroep, wanneer dit niet het geval is kun je je herregistreren door een training te volgen.

Waar kun je je BIG-registratie behalen?

Er zijn verschillende instanties waar je je BIG-registratie of herregistratie kunt behalen, zoals Leerzorg.com. Dit is een organisatie die zich inzet om leren, zorg en praktijk met elkaar te verbinden. Leerzorg is gespecialiseerd in het geven van trainingen en cursussen en helpt jou om je BIG-registratie of herregistratie te halen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *